Vrei să introduci un șemineu în designul casei tale dar te-ai lovit deja de primele întrebări: „Care este cel mai bun șemineu?”, „Ce model să aleg?”, „La ce trebuie să fiu atent atunci când cumpăr un șemineu?”.
Știm că pentru tine este important să fii informat și să știi că investiția ta este una avantajoasă, așa că îți vom răspunde la întrebările esențiale despre alegerea șemineului ideal în acest articol.
Sfaturi și idei pentru alegerea șemineului
Înainte de a investi într-un anumit model de șemineu, este recomandat să ai în vedere câteva aspecte importante:
- necesitățile de încălzire și designul interior al casei tale;
- sursa de energie pe care dorești să o folosești (combustibil solid, curent electric, gaz);
- modul de construcție (dacă dorești un șemineu gata construit sau un model zidit);
- tipul de focar pe care vrei să îl folosești, criteriu de care depind, de asemenea, ușurința în folosire, gradul de încălzire al locuinței și tipul flăcării.
Clasificarea Șemineelor
A. Tipul de focar:
- Șeminee cu focar închis – la acest tip de șeminee închiderea se realizează cu sticla termorezistentă, iar construcția focarelor poate fi realizată din fontă simplă, oțel căptușit în interior cu șamotă sau fontă căptușită în interior cu șamotă. Pentru a evita fluctuațiile de aer, pentru a asigura condițiile de siguranță și pentru a da randamanet mai bun, focarul trebuie să fie foarte bine izolat.
- Șeminee cu focar deschis – acesta este modelul clasic de șemineu. La acest tip de șemineu focul arde liber în vatră iar evacuarea gazelor se realizează prin coșul de fum. În general pentru realizarea acestui tip de șemineu se recomandă să folosiți cărămidă sau plăci prefabricate.
B. Tipul de combustibil:
- Șeminee care funcționează cu combustibil solid (lemn, cărbuni, peleti) – unele dintre aceste tipuri de șeminee includ și cuptoare cu termometru. Din această categorie șemineul pe lemne este tipul cel mai des utilizat, datorită sistemului de încălzire prin radiație și convecție, dar și a costurilor reduse pentru procurarea combustibilului.
- Șeminee pe gaz – acest tip de șeminee poate fi montat în diferite spații, datorită faptului că nu necesită instalarea unui coș de fum scos deasupra acoperișului ci doar de o evacuare concentrică (la fel ca centralele murale de apartament). Cele mai multe modele sunt dotate cu sisteme electronice de control prin telecomandă.
- Șeminee electrice – acest tip de șeminee este unul avansat, foarte ușor de montat și de utilizat. Acesta este realizat cu o tehnologie modernă care imită flacăra și beneficiază de un număr mare de funcții precum afisaj digital, încălzire electrică cu termostat folosind aeroterma integrată mascată în interiorul șemineului, controlată prin telecomandă sau prin panoul de control aflat pe șemineu.
- Bioșeminee – acest tip de șeminee functionează cu un combustibil natural lichid, bioetanol, care nu elimină fum și gaze și de asemenea nu este necesară existența unui coș de fum. Acestea sunt foarte ușor de instalat în orice locuință și se gasesc în două variante: fixe și mobile.
C. Destinația focarului:
- Focar șemineu închis/deschis simplu – acesta este o instalație simplă și are rolul de a încălzi prin convecție și radiație încăperea în care se află.
- Termoșemineu - focar tip centrală – are rolul de a încălzi întreaga locuință, având incluse rezervorul de apă și serpentine de preluare a căldurii. Acest tip de șemineu funcționează ca o centrală termică, însă pentru a funcționa corespunzător este necesar a se realiza tot sistemul cu rezervor, pompe, calorifere etc.
Important!
Evaluați dimensiunea suprafeței de încălzit, frecvența cu care veți utiliza șemineul și costul mediu pentru combustibilul pe care estimați că îl veți folosi în sezonul rece, înainte de a alege focarul de șemineu.
Care este cel mai potrivit material pentru șemineu?
Materialul din care este realizat șemineul reprezintă un criteriu esențial în alegerea celei mai bune variante.
Poți opta pentru un focar din fontă, ce are o putere calorică mare și nu necesită investiții suplimentare, din momentul în care este pus în funcțiune.
- Pentru alegerea unui focar din fontă pentru șemineu, cea mai importantă caracteristică este greutatea, în raport cu deschiderea, respectiv mărimea acestuia.
- Proporțiile unui focar din fontă trebuie să fie echilibrate, pentru a avea o durată de viață cât mai lungă și pentru a oferi cantitatea de căldură de care ai nevoie.
O altă soluție sunt focarele din oțel cu șamotă, care produc o temperatură mai mare în camera de ardere, ceea ce înseamnă un randament mai bun al focarului și arderea completă a combustibilului.
- Consumul de lemne este redus, depunerile de cenușă sunt minime, iar curățarea șemineului și întreținerea se fac mult mai ușor.
- Focarele de oțel căptușite cu șamotă au un preț mai mare decât cele din fontă, însă investiția se amortizează în timp, prin consumul mai mic de combustibil.
Pe lângă materialul din care este realizat șemineul, destinația și funcția pe care dorești să o îndeplinească, la fel de importante sunt și alte criterii esențiale, cum ar fi:
Puterea de încălzire
Alege un model de șemineu cu putere suficientă pentru a încălzi o cameră sau mai multe încăperi. Este necesar să iei în considerare lungimea și lățimea camerei, dar și înălțimea.
Scopul șemineului
Dacă îți dorești o soluție de încălzire doar pentru design, cantitatea de căldură poate fi suplimentată cu un radiator sau calorifere, dacă vrei ca șemineul să încălzească o singură cameră sau chiar întreaga casă.Exista solutii cu sisteme de distributie si ventilatie, care furnizează aerul cald și în celelalte încăperi.
Exista șemineul optim?
Semineul optim pe lemne pentru o locuinta este cel care este inclus in planul initial al constructiei. Astfel, pozitionarea sa poate fi ideala. In acest context, semineul nu este doar un element adaugat ulterior in decor, ci este integrat corespunzator inca de la inceput. Daca amplasarea semineului nu este prevazuta in etapa initiala a proiectului, exista riscul ca acesta sa nu poata fi instalat exact in locul dorit, sa fie limitat in ceea ce priveste dimensiunile, tipul sau modelul, sa genereze costuri suplimentare sau chiar sa nu poata fi instalat un semineu pe lemne in locuinta, ci doar un semineu decorativ, in cel mai bun caz.
Poate ai reflectat asupra acestei intrebari inca de la inceputul articolului. Raspunsul este simplu: nu exista o varianta de semineu pe care sa o putem numi "cea mai potrivita". Dupa cum ai vazut, exista o multime de factori care influnteaza alegerea celui mai bun semineu pentru locuinta ta!
Prin urmare, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate si pentru a avea parte de o experienta cat mai placuta pe termen lung, este esential sa acorzi timp si resurse pentru a te informa corespunzator si pentru a compara optiunile disponibile. Astfel, vei putea determina clar criteriile prioritare, nevoile si preferintele tale si vei putea lua cea mai potrivita decizie dintr-o varietate larga de optiuni disponibile.